Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ete

Ete története:

Nevét - Komárom vármegye monográfiája szerint - a hét kun vezér egyikétõl kapta. Mások szerint pedig a honfoglaló Ond vezér Ete  nevû fiától. De vonatkozásba hozták a nagy hun fejedelem, Attila (Etele) nevével is, kinek uralkodása alatt - az idõszámításunk szerinti V. században - a hatalmas hun birodalom központja a Kárpát-medence volt.

A régi Ete egyébként, mely a monográfia szerint királynéi birtokként szerepelt, s lakosai királyi hírvivõk voltak, a határ Császár felé esõ részén egy gyógyító hatású forráskút, a Döbönkút mellett terült el. Ezt a falut a törökök Bécs elleni hadjáratuk során több környékbeli településsel együtt elpusztították, lakói pedig elmenekültek.

A mai falu elsõ lakói 1648-ban kerültek Etére Kaszap János vezetésével, kik az ellenreformáció idején üldöztetést szenvedõ református vallású jobbágyemberekként itt oltalmat s 3 évre szóló adómentességet kaptak a környék földesurától, gróf Zichy István gyõri alispántól. Letelepedésük következõ esztendejében már felépítették templomukat is.

A legnagyobb veszteséget az 1710-es pestisjárvány okozta, melynek az akkori lakosság mintegy fele, 323 ember esett áldozatul.

 

A faluban mûemlék épület nincs. Legrégibb épületünk a többször átalakított és felújított református templom.

Ete község érdekes színfoltja a 105 présházból álló pincesor a Temetõi Szõlõkben.

 Posta:

2947 Ete, Kossuth Lajos utca 102

 

 

Cikkek

Ete

2011.11.23

Ete története

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Ete