Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatok az úton

2011.11.20

 Milyen állattal találkozhatunk, és mi a teendő, ha szembejön?

 

Kullancs

Zarándoklatunk az országnak azon részén megy, amely rész eléggé tele van kullanccsal.

 

Főleg a lombos erdőkben, bokros, füves, csalitos területeken fordulnak elő, de városi parkokban, kiskertben is találkozhatunk velük. Az állatok a levelek fonákján vagy a fűszálakon várakoznak, ahonnan ruházatunkkal sodorhatjuk le őket.

A kullancs terjesztette betegségek ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, hogy könnyen ellenőrizhető ruházatban megyünk ki az erdőbe, és jó, ha időnként ellenőrizzük, nincs-e rajtunk kullancs. A megfelelő öltözék (szellős ruházat vagy zokni alá gyűrt nadrágszár, betűrt ing) megnehezíti, hogy a kullancs a lábszáron vagy az övtájon a ruha alá jusson. Ruházatunkat - főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál - fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó spray-vel. 

A kullancsriasztó szerek  /Galaktív Bio nevű pumpás riasztó, hatékony, nem túl büdös, és környezetbarát! Gyógyszertárakban és DM/ távol tartják a kullancsokat, de használatukat 3-4 óránként meg kell ismételni (megjegyzendő, hogy a polybé vitamintabletta nem alkalmas a kullancsok távoltartására).

 

Kullancs a reggeli és az esti órákban a legaktívabb, a déli napsütést, a hőséget és a szárazságot nem kedveli, ilyenkor a nedves avar alá húzódik.

A kullancs mielőbbi eltávolítása azért fontos, mert az állat a vérszívást követően körülbelül négy-hat óra múlva juttatja a kórokozókkal fertőzött nyálát az emberbe.

 

A kullancs a bőrből két körmünk közé fogva gyengén csavaró mozdulatokkal óvatosan kihúzható, de csipesz vagy a gyógyszertárakban beszerezhető "Kapiller-féle kullancs-kiemelő kanál" segítségével az eltávolítás könnyebb.

 

Régi őrségi kullancs-eltávolítási módszer: a belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk. Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!

Védekezhetünk még védőoltással is a kullancsok által terjesztett betegségek ellen.

Szúnyog

Utunk során nagyon sok lehet a szúnyog. Szerezz be szúnyogriasztó sprayt, és gyakran fújd be magad vele, hogy elkerüljenek a szúnyogok!

Őz, szarvas

Bár a vadállatok sokkal hamarabb megérzik közelségedet és kerülik az emberrel való találkozást, mégis előfordulhat - főleg a Páty és Budakeszi közötti erdőben - hogy felbukkan egy-egy példány. Semmi különösebb teendőd nincs, mint megcsodálni a szarvast, vagy őzet, aki félősebb is, gyorsabb is nálad, mire észbe kapnál, már el is inalt.

Vaddisznó

Előfordulhat Páty és Budakeszi között, és a Gerecsében.

Olyan időszakban gyalogolunk majd, amikor a vadállatoknak már nagyobbak a csemetéik, de a felnőtt egyedek még nem párosodnak. Vagyis az állatok nyugodtak, már a kicsik is megtanulták kerülni az embert, nem fognak sem kíváncsiskodni, sem támadni. Ha biztos akarsz lenni, hogy elkerül téged a vaddisznó, menj többedmagaddal, és beszélgessetek hangosan! A vadállatok nem szeretik a folyamatos, szokatlan, erős zajt! Ha szembetalálkozol vele, mutasd magad minél nagyobbnak, erősebbnek és hangosabbnak. Dobogj a lábaddal, tapsolj, kiabálj erős hangon, állj terpeszbe, tedd szét a karodat, ruhádat is feszítsd minél széjjelebb, hogy annyival is nagyobbnak tűnj! Ha a vaddisznó nagynak és erősnek lát téged, és többen vagytok, mint ő, belátja, hogy nincs esélye ellened, és odébbáll.

Méhek, darazsak

Rajt és odút ne bánts, kerüld ki a kaptárokat, sűrű méhrepülés közepébe ne menj! Ha mégis belefutsz egy méhraj mozgásába, a legjobb lefeküdni a földre, a méhek az ellenséget a magasban keresik, a földön biztonságosabb maradnod. Darázsnál ez sajnos nem válik be, az mindenütt támad.

A méh csak okkal szúr, csak védekezésből. De előtte majdnem mindig figyelmeztet, hogy útban vagy. Fejed körül repdes, zúg körülötted, igyekszik elűzni, tudja, hogy ha megszúr, ő is elpusztul.Tehát szúrni csak végső esetben szúr. A darázs az más tészta, ő többször is bánthat, agresszívebb, harapni is, szúrni is tud. A darázzsal pihenőd közben lehet több baj. Szinte mindenevő, gyümölcsöt, édességet, húst, bármit megkóstol. Ha épp eszel, és megkívánja, nem szívesen hagyja ott a kedvedért. Ha 'csak úgy' környékez meg, legjobb, ha nyugton maradsz, ha nem talál rajtad semmi ehetőt, továbbáll. Útközben a fészkük miatt adódhatnak nézeteltéréseitek. Sokszor fészkel földben, akár lufi méretű fészket is építhet a föld alatt. A bejárat lehet egy-két centi átmérőjű is, vagy lehet akár elhagyott egérjárat is, a kicsi bejáratot járás közben nehéz észrevenni. Ha véletlenül belelépsz a lyukba, akkor futás van! De azért általában elhagyottabb utakon fordulhat elő földbe vájt darázsfészek, a gyakran járt és dobogtatott földutakon nem jellemző

Védekezés, gyógyszer: calcimusc mint izomlazító, allergiásoknak speciális gyógyszer is kell.