Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vasztély

2011.11.14

Vasztély-puszta, melynek eredeti neve "Básztély", vagy ahogy okleveleink nevezik, "Bozteh" mint a Básztély család birtoka. A család elsõ ismert õsét Rénoldot 1240-ben "Boztyh" falubeliek említik. Ennek egyik fia szintén Rénold, V. István király fõasztalnoka, 1270 után szolgagyõri fõispán, 1289-1290-ben az ország nádora, 1271-ben kapta meg királyi adományként e birtokot. Miután Rénold francia származásu lehet - Fonód Gyula szerint - az itt épült lakótornyáról /a francia 'Bastille') nevezhették el a települést.
A lakótorony, a mai ún. toronyház az itt emelkedõ 220 m magas Várdomb oldalában épült. Alaprajzi elrendezése feltárás nélkül nem állapítható meg. A még megmaradt alapfalakat a föld betemette.
Amikor II. Rénold fiai, Salamon, Dénes és László fia Péter kapták a többi között Rozgony falut is , aki e faluról felvette a Rozgonyi elõnevet, s lett alapítója a híres Rozgonyi családnak.
A Básztély család Csabdival együtt évszázadokon át birtokában tartotta itteni uradalmát, sõt nõi ágon még a XVIII. század közepén is szerepelnek.
A torony, vagy ahogy később nevezték: Vasztil-vár, pusztulásának körülményeit nem ismerjük, történelmünkben sem játszott szerepet.

Vasztély közigazgatásilag Csabdi nevű településhez tartozik.

A település temploma,Nagyboldogasszony Templom.1938-ban épült templom a mai alakját 1962-ben nyerte el.

Vasztélyon egyetlen vendéglátó egység található,ami egybeépített kisbolt és italbolt.A kisbolt délelőtt 7-11-ig van nyitva,az italbolt délután 16-20-ig.